środa, 29 września 2021

*POSIŁEK SMAKOSZA - turecki CACIK / Niezastąpiony gdy gorąco


 
Turecki CACIK robimy z jogurtu naturalnego i zimnej wody. Jest szczególnie popularny w miesiącach letnich i opcjonalnie może być podawany z lodem.

 

 

SKŁADNIKI

Woda mineralna bardzo zimna - Ilość użytej wody zależy od tego, jak gęsty Cacik chcemy otrzymać. Czasami danie podaje się go jako zimną zupę - chłodnik, ale może być również gęstszy według gustu.

Jogurt turecki, bałkański lub naturalny

Ogórek świeży

Labneh - twarożek otrzymany z jogurtu

Czosnek

Sól

Papryka ostra w płatkach

Papryka słodka

Sumak

Mięta pieprzowa

DOWOLNIE:

Rzodkiewka, Marchewka, Koperek, Szalotka


Czosnek miażdżymy się w moździerzu razem z solą.

Ogórki ścieramy na tarce o niezbyt dużych oczkach.

Dokładnie je ze sobą mieszamy dodając paprykę ostrą i słodką oraz sumak i listki mięty wg. uznania. Na koniec dodajemy kulki zrobione z Labneh

 

Gdy dodamy posiekaną marchewkę razem z ogórkiem, nazywa się to havuçlu cacık.

Inne odmiany cacık mogą obejmować posiekaną rzodkiewkę  lub posiekaną czerwoną paprykę i świeżą pietruszkę. Opcjonalnie można również dodać koperek. 

Niektóre przepisy dodają świeżą bazylię lub łyżkę octu. 

Nie wszystkie cacıki są wykonane z rozdrobnionego ogórka — czasami stosuje się różne rodzaje liściastych warzyw lub ziół w połączeniu z innymi składnikami. Na przykład jedna wersja wymaga gotowanych kaszy bulgur  i świeżego koperku. Można dodać również portulakę. 

Czasami robi się go też z niedojrzałych (zielonych) migdałów, zwanych po turecku çağla. Może być również wytwarzany z dzikich roślin jadalnych, takich jak çıtlık i spożywany w opakowaniu zwanym dürüm. 

W przypadku cacıklı arap köftesi, na cacıku podaje się koftę z mieszanki kaszy bulgur i mielonego mięsa. W tym przypadku cacık jest zrobiony z boćwiny, a nie ze zwykłego ogórka. (Szpinak lub pietruszka mogą zastąpić boćwinę. W niektórych przepisach używa się portulaki).

 

Smacznego


Polecam też inne nasze posty: Znajdziecie tu teksty o zdrowiu, historii motoryzacji, podróżach i ciekawych miejscach a także rzeczach smacznych.

http://podroze-totutotam.blogspot.com/2016/12/cystersi-historia.html

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

*CAMPEREM PRZEZ POMORZE - SZCZECINEK / NEUSTETTIN - POMORSKA PERŁA POŚRÓD JEZIOR I LASÓW 53°43′15″N 16°41′10″E

Gdy zapytamy kogokolwiek o Szczecinek usłyszymy: A to po drodze nad morze, Jechałem przez to miasto, Gdzieś na Pomorzu, Burmistrza mają Szko...