poniedziałek, 27 września 2021

*POSIŁEK SMAKOSZA - CHŁODNIK OWOCOWY "WOJCIECH"

 


 Gdy z nieba leje się żar. Gdy wilgotność powietrza sięga 100 %. Gdy nie mamy już czym oddychać a po plecach strużkami płynie nam pot. Brakuje nam chęci na cokolwiek a już chyba najmniej chce nam się jeść. Ale jeść trzeba bo opadniemy z sił i dopiero wtedy zaczną się kłopoty. Większość Polaków latem uprawia swój ulubiony sport wakacyjny czyli grillowanie. Dziś chcę wam zaproponować coś zupełnie innego a mianowicie chłodnik "WOJCIECH". 


 

Jest to idealna zupa na letnie upały. Smaczna, zdrowa, pożywna. Bardzo energetyczna a jednocześnie chłodząca.

CHŁODNIK "WOJCIECH"

SKŁADNIKI - PORCJA MA 4 OSOBY

  • Rabarbar - 4-5 lasek
  • Truskawki około 25 dkg
  • Porzeczki czerwone - jedna duża garść
  • Czereśnie - 10-20 sztuk
  • Konfitura wiśniowa - 2 łyżki stołowe
  • Jogurt grecki - 0,5L
  • Śmietana 30 % - 2-3 łyżki
  • Miód - 1-2 łyżki stołowe
  • Cynamon w proszku
  • Kardamon mielony
  • Imbir świeży utarty - 2 cm kawałek
  • Cukier wg. uznania
  • Sól - maleńka szczypta
  • Woda około 1L   
  •  Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w centymetrowe kawałki. Zalać wodą i odrobiną cukru i soli. Gotować około 20 minut do rozpadnięcia się rabarbaru. Dodać utarty imbir, kardamon i cynamon oraz miód. Ilości jak kto lubi. Zestawić z ognia, ostudzić, dodać jogurt i konfiturę z wiśni. Przelać do wazy. Owoce oczyścić, umyć, czereśnie wydrylować, truskawki pokroić a następnie dodać do zupy.  Dodać śmietankę.  Całość wstawić na dwie godziny do lodówki. Można również dodać inne owoce np. jeżyny, morwy, porzeczki czarne lub białe, maliny i przybrać listkami świeżej mięty. Można podawać z biszkoptami lub groszkiem ptysiowym.
    SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

*CAMPEREM PRZEZ POMORZE - SZCZECINEK / NEUSTETTIN - POMORSKA PERŁA POŚRÓD JEZIOR I LASÓW 53°43′15″N 16°41′10″E

Gdy zapytamy kogokolwiek o Szczecinek usłyszymy: A to po drodze nad morze, Jechałem przez to miasto, Gdzieś na Pomorzu, Burmistrza mają Szko...