poniedziałek, 27 września 2021

*POSIŁEK SMAKOSZA - NYPPONSOPPA

SZWEDZKA ZUPA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY - NYPONSOPPA

 Nyponsoppa

Ten post pochodzi z bloga mojej przyjaciółki.  http://ziolawglowie.blogspot.com/

Znajdziecie tam wiele porad z zakresu medycyny naturalnej, holistycznej, ziołolecznictwa i dietetyki. Zapraszam was serdecznie do odwiedzenia jej bloga i zaręczam na pewno nie będziecie żałować.



 



Nyponsoppa - zupa z owoców dzikiej róży, jest całkowicie wegetariańska, bezglutenowa i zdrowa. 

Podawana jest z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi, śmietaną, jogurtem, ciasteczkami migdałowymi. 

Równie smaczna jest na ciepło jak i na zimno. Ta zupa to prawdziwy przebój.
 

Naukowcy wyszczególnili w róży 130 związków dobroczynnie oddziałujących na organizm człowieka. Jest ona bogatym źródłem  wit. C, ma działanie wzmacniające, przeciwdepresyjne i oczyszczające, przeciwzapalne i ściągające. Działa odżywczo ale i wykrztuśne, poprawia krążenie, wzmacnia nerki i krew, itd. Witamina C, zawarta w róży jest aktywna i trwała, w przeciwieństwie do syntetycznej. Hamuje powstawanie nitrozoamin, które są związkami rakotwórczymi powstającymi w przewodzie pokarmowym po spożyciu przenawożonych azotem roślin i innych produktów np. wędlin, które zawierają nadmiar azotu.

ZUPA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY
 

Składniki: 
500-600 g dojrzałych owoców dzikiej róży, 
1,5 l wody, 
sok z 1/2 cytryny, 
8 łyżek cukru, 
2 łyżki mąki kukurydzianej lub 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
0,25 l lodów waniliowych, 
garść płatków migdałów lub wybranych orzechów
opcjonalnie śmietana lub jogurt

Wykonanie: 
1/  Owoce róży dokładnie myjemy i zalewamy wodą (zostawiamy sobie mniej więcej pół szklanki). Zagotowujemy i na średnim ogniu, pod przykryciem gotujemy około 20-40 minut do miękkości co jakiś czas mieszając by owoce nie przywarły do dna garnka. 
2/  Miksujemy zupę na niezbyt gładką masę i przecieramy na drobnym sitku, żeby oddzielić pestki i skórki (starając się odzyskać jak najwięcej miąższu). 
3/  Resztę wody (zimnej) mieszamy z mąką kukurydzianą. 
4/  Do zupy dodajemy cukier, sok z cytryny, a potem wlewamy wodę z rozpuszczoną mąką. Mieszamy, trzymając na małym ogniu. 
5/  Kiedy zupa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i czekamy aż wystygnie, a potem władamy do lodówki, żeby ją schłodzić. Podajemy z gałką lodów waniliowych, posypaną płatkami migdałowymi lub orzechami, z kleksem śmietany lub jogurtu. Moją ulubioną wersją jest lekko ciepła zupa z gałką lodów waniliowych posypana podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
 
ŻYCZĘ ZDROWIA I SMACZNEGO

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

*CAMPEREM PRZEZ POMORZE - SZCZECINEK / NEUSTETTIN - POMORSKA PERŁA POŚRÓD JEZIOR I LASÓW 53°43′15″N 16°41′10″E

Gdy zapytamy kogokolwiek o Szczecinek usłyszymy: A to po drodze nad morze, Jechałem przez to miasto, Gdzieś na Pomorzu, Burmistrza mają Szko...