SZWEDZKA ZUPA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY - NYPONSOPPA
Nyponsoppa
Ten post pochodzi z bloga mojej przyjaciółki. http://ziolawglowie.blogspot.com/
Znajdziecie
tam wiele porad z zakresu medycyny naturalnej, holistycznej,
ziołolecznictwa i dietetyki. Zapraszam was serdecznie do odwiedzenia jej
bloga i zaręczam na pewno nie będziecie żałować.
Nyponsoppa
- zupa z owoców dzikiej róży, jest całkowicie
wegetariańska, bezglutenowa i zdrowa.
Podawana jest z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi, śmietaną, jogurtem, ciasteczkami migdałowymi.
Równie smaczna jest na ciepło jak i
na zimno. Ta zupa to prawdziwy przebój.
Naukowcy wyszczególnili w róży 130 związków dobroczynnie oddziałujących na organizm człowieka. Jest ona bogatym źródłem wit. C, ma
działanie wzmacniające, przeciwdepresyjne
i oczyszczające, przeciwzapalne i ściągające. Działa odżywczo ale i
wykrztuśne, poprawia krążenie, wzmacnia nerki i krew, itd. Witamina C,
zawarta w róży jest aktywna i trwała, w przeciwieństwie do
syntetycznej. Hamuje powstawanie nitrozoamin, które
są
związkami rakotwórczymi powstającymi w przewodzie pokarmowym po spożyciu
przenawożonych azotem roślin i innych produktów np. wędlin, które
zawierają
nadmiar azotu.
ZUPA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY
Wykonanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz