Ten wspaniały grecki sos znają chyba wszyscy. Można kupić gotowy w sklepie. Można zrobić samemu. Można użyć gotowego zestawu przypraw a można te przyprawy skomponować samemu.
Może być sosem, dipem lub zupą. Tak, właśnie zupą o czym miłośnicy greckiego Gyrosa czy tureckiego Kebaba nie wiedzą.
W oryginale robi się go z solonego odcedzonego jogurtu lub rozcieńczonego jogurtu zmieszanego z ogórkami, czosnkiem, solą, oliwą z oliwek, czasem z octem lub sokiem z cytryny oraz ziołami takimi jak koperek, mięta, pietruszka i tymianek. Zwykle podaje się go jako zimną przystawkę (mezze) lub dodatek do pieczonego mięsa..
Ja robię to tak:
2-3 dorodne ogórki sałatkowe myję po czym przekrawam wzdłuż na połówki. Łyżeczką usuwam pestki po czym ucieram na tarce o grubych oczkach. Posypuję solą i odstawiam na pół godziny przykryte czystą bawełnianą ściereczką.
3 - 4 ząbki czosnku obieram i przekrawam wzdłuż na połówki. Usuwam zielony zalążek szczypiora czosnkowego. Będzie łagodniejszy no chyba że komuś nie przeszkadza zapach czosnku to może go pozostawić. Czosnek rozgnieść praską lub utłuc w moździerzu na miazgę.
Posiekać
świeże zioła. Koperek, miętę pieprzową, natkę pietruszki i tymianek.
Wszystko w ilościach jakie lubimy. Można też dodać portulaki oraz
kolendry.
Ogórki odciskamy ze słonego soku. Warto zostawić je na parę minut na sitku by dobrze obciekły.
Do miski wlewamy pół litra dobrze roztrzepanego jogurtu grackiego lub bałkańskiego. Do jogurtu dodajemy starte ogórki oraz zioła. Dodajemy 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwy lub oleju z pestek winogron i starannie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, papryką w płatkach. Powinno obejść się bez solenia.
Jeśli tzatzyki są zbyt gęste możemy dodać więcej jogurtu.
Jeżeli chcemy otrzymać wspaniały chłodnik tzatzyki dodajmy około 0,3 - 0,5 litra bardzo zimnej wody mineralnej. Można dodać prażone orzechy, pieczone kasztany lub zimną pieczoną baraninę.
Do dipu możemy dodać czarne lub żółte oliwki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz